Fogorvos Budaörs
Mikroszkópos gyökérkezelés
Rendelőnk filozófiája, hogy mindent megtegyünk az eredeti fogak megtartása érdekében. Bizonyos esetekben erre nyújt megoldást a mikroszkópos gyökérkezelés. Az ún. ?Lupeval? nem összetévesztendő, a környéken csak a mi rendelőnk rendelkezik fogászati mikroszkóppal.
Jelentkezzen be konzultációra!
Honnan tudom, hogy a
fogamat gyökérkezelni kell?
A gyökérkezelésre számos indikáció létezhet, melyek közül nem mindegyik kötődik sürgősségi problémákhoz. Ezt a beavatkozást tervezetten, megelőző jelleggel is lehet alkalmazni bizonyos esetekben. Gyökérkezelést leggyakrabban az alábbi esetekben végzünk:

 • amikor a foggyökér körül gyulladás alakul ki
 • a fog spontán elhalása esetén
 • letört fogak esetén, ha a törési felület eléri a pulpakamrát, vagy közel esik ahhoz
 • koronák, hidak készítése előtt, indokolt esetben
 • nagyon mély szuvasodások esetén, ha az eléri a pulpakamrát, vagy közel esik ahhoz.

Bár a diagnózishoz és a kezelési terv felállításához elengedhetetlen az orvosi vizsgálat és egy röntgenfelvétel, vannak bizonyos tünetek, amik már a fogorvosi rendelőbe érkezés előtt is utalhatnak arra, hogy gyökérkezelni kell a fogunkat. Ilyen tünet a nyilalló, lüktető fogfájás, mely fekvő pozícióban és rágáskor fokozódik, az arcduzzanat és a genny ürülése a fogból. Ilyenkor sajnos egy egyszerű fogtömés már nem oldja meg a problémát!
Jelentkezzen be konzultációra!
Miért jobb a
mikroszkópos gyökérkezelés,
mint a hagyományos?
A gyökérkezelés mindig is nagy precizitást igénylő beavatkozást volt, bármilyen eszközökkel végezték is. A gyökércsatornák aprók és gyakran igen trükkösen tudnak kanyarogni, sőt, némelyik annyira el is bújhat, hogy még a röntgenfelvételen sem mutatja meg magát. Ezek a tényezők egyebek között igen megnehezíthetik a gyökércsatornák feltárását és kitisztítását, ami a sikeres kezelés feltétele. Mikroszkópos gyökérkezelés esetén azonban a sokszoros nagyítás révén ezek a nehézségek elhárulnak, a kezelés így nagyobb sikerrátával, pontosabban tervezhető kimenettel végezhető el.

Milyen esetekben javasoljuk különösen a mikroszkópos gyökérkezelést?

 • Komplikált anatómiájú, nehezen hozzáférhető fogak esetén
 • Korábban elvégzett, elégtelen gyökértömések cseréjéhez
 • Korábbi gyökérkezelés során a gyökércsatornába betört műszerdarabok eltávolításához
Jelentkezzen be konzultációra!
Mire számíthatok a
kezelés során?
Első lépésként helyi érzéstelenítést alkalmazunk, hogy a fájdalomérzetet teljesen kikapcsoljuk. Erősen gyulladt fogak esetén a fájdalommentességet nehezebb lehet elérni, ilyenkor több érzéstelenítőt alkalmazunk a megszokottnál.

A fogat fúróeszköz segítségével megnyitjuk, azaz átfúrjuk a koronai részt, hogy hozzáférjünk a fog belsejéhez. Eltávolítjuk a fogbélben és a gyökércsatornákban található szöveteket. A gyökércsatornákat kissé feltágítjuk, a fogat kiszárítjuk, szükség esetén gyógyszeres ideiglenes tömést is alkalmazunk, hogy az esetleges gyulladás gyógyulását elősegítsük. A fog áttisztítását és a gyógyszeres tömés cseréjét bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni 5-8 naponként, amíg a teljesen gyulladásmentes állapotot el nem érjük!

Ezt követően a gyökércsatornákat speciális tömőanyaggal töltjük fel. Hogy a gyökérkezelt fog struktúráját megerősítsük, gyakran helyezünk a fog belsejébe apró ?pálcikákat?, ezeket nevezzük csapoknak. Ezek után a fog átfúrt koronai részét is helyre kell állítanunk. Ehhez leggyakrabban koronákat vagy fogtechnikai betéteket készítünk, ritkább esetben esztétikus fogtöméssel zárjuk a fogat.
Jelentkezzen be konzultációra!

Mikroszkópos fogászat
Törökbálint, Érd, Budakeszi
lakosai számára is

A saját fogak a legértékesebbek. Amennyiben szeretne biztosra menni gyökérkezelés alkalmával, válassza a mikroszkópos gyökérkezelést, mely a környéken csak nálunk érhető el. Várjuk Önt akár Törökbálintról, Érdről és Budakesziről is rendelőnkben. Mindössze 10 perc távolságra elérhető a mikroszkópos fogászat Törökbálint város lakói számára is. Mikroszkópos fogászat Érd és mikroszkópos fogászat Budakeszi lakosok számára mindössze 15 perc távolság.
Foglaljon időpontot!

  Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

  Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

  fel