Fogorvos Budaörs

Vérző fogíny fogmosáskor – ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Fogínyvérzés

A vérző fogíny nem olyasmi, ami miatt pánikszerűen orvoshoz szoktunk fordulni. Ki tudja miért, de az emberek többsége nem tulajdonít kellő jelentőséget ennek a jelenségnek, pedig ez egy nagyon fontos vészjelzés a szervezetünk részéről. Ha ma elhanyagoljuk, néhány év múlva garantáltan azt mondjuk majd: „bárcsak időben elmentem volna fogorvoshoz!”
Sokan betudják annak, hogy túl erősen mosnak fogat, esetleg valamilyen vitaminhiányuk van ? persze teljességgel nem zárhatók ki ezek az okok sem, ám a fogínyvérzés mögött az esetek messze túlnyomó többségében a gyulladt fogíny áll. És ha csupán a fogínyünk gyulladt, akkor még szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

Mire figyelmeztet a vérző fogíny?

A fogínyvérzés szinte mindig valamilyen fokú gyulladást jelez. A szájüregünkben rengeteg baktérium található meg, melyek könnyen elszaporodhatnak, ha az otthoni fogmosást nem végezzük kellő alapossággal vagy a megfelelő gyakorisággal. A rossz hír pedig az, hogy néha az igazán lelkiismeretes fogmosók is megtapasztalják ezt, hiszen vannak olyan területek, amelyeket nagyon nehéz fogkefével, sőt, néha még fogselyemmel is tisztán tartani. Ilyenek a fogközök, különösen, ha a fogazat valamelyest torlódott, de különösen nehéz például leghátsó fogaink környékének tisztítása is. Tovább nehezítheti a helyzetet, ha fogszabályozót viselsz, vagy fogpótlásaid vannak.

Mi történik ilyenkor?

Az el nem távolított szennyeződésekből lepedék, a lepedékből pedig fogkő képződik, ami olyan makacsul tapad meg a fogaidon, hogy fogkefével ? bármilyen erősen vagy gyakran is mosod ? nem tudod eltávolítani. A fogkő pedig valódi paradicsom a gyulladást okozó baktériumoknak. A vérző fogíny pedig csak egy tünete a gyulladásnak, jelentkezhet emellett még az íny fokozott érzékenysége, esetleg duzzanata is, és az is árulkodó jel, ha a fogíny az egészséges világos rózsaszín helyett vöröses színűvé válik egyes területeken.

Miért fontos időben cselekedni fogínyvérzés esetén?

A fogínygyulladás, bár kellemetlen, egy sokkal komolyabb problémának a belépő szintje, ez pedig a fogágybetegség. Ez akkor alakul ki, amikor a gyulladásos folyamatok a fogakat tartó szövetek mélyebb rétegeit is elérik. Ekkor már sokkal komolyabb tüneteket is tapasztalhatunk: a fogíny idővel elkezd visszahúzódni a fognyakakról, így azok rendkívül érzékennyé válnak. Ezt sokszor fogmosás közben érezzük, de ha egy jó hideg üdítő fogyasztása közben is felszisszensz a fogadba nyilalló kellemetlen érzés miatt, akkor is érdemes feltárni, nem áll-e fogágybetegség a háttérben. A legsúlyosabb tünet pedig az, amikor a fogak már mozgathatóvá válnak. Ha nem szentelünk ennek kellő figyelmet, ezektől a fogaktól sajnos lehet, hogy örökre el kell búcsúznunk. Ha pedig most azt gondolnád: „Ha menni akar, hadd menjen! Csináltatokimplantátumot vagyhidakat, és akkor egy életre meg van oldva a probléma!”, akkor sajnos van egy újabb rossz hírem: gyulladt környezetben fogpótlásokat sem lehet biztonsággal készíteni?

Ráadásul, mint minden gyulladás a szervezeten belül, a fogágybetegség az általános egészségedre is hat. Okozhat hajhullást, ízületi problémákat, súlyosabb esetben szívbelhártya-gyulladást, és áldott állapotban lévő nőknél akár koraszüléshez is vezethet.

Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

Természetesen nem kell rohammentőt hívni, ha látunk egy kis vért a fogkefén. A kedvenc fogorvosi rendelőtöket azonban mindenképp érdemes! Enyhébb esetben az átlagosnál gyakoribb, akár irányított biofilm terápiával kiegészített fogkőeltávolítás is segíthet megállítani a gyulladást. Ha pedig már komolyabb a probléma, parodontológiai kezelés válhat szükségessé, mely az íny alatti területek megtisztítását is magában foglalja, melyet szükség esetén az íny és csontszövetek regenerációja követ. Ezeket a kezeléseket nem egyszerre végezzük el, hanem egy szakorvos által kidolgozott kezelési terv részeként, egy ? akár több hónapig tartó- kezeléssorozat keretében.

Emellett nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, hogy a szakorvosi kezelések a gyógyuláshoz csupán a kezdő lökést tudják megadni. A teljes sikerhez elengedhetetlen, hogy a páciensünk életmódjában is megjelenjenek bizonyos változások. Ez a fogtisztításban egy új, szigorúbb rutint jelent. A Budaörs Dentalnál ezek elsajátításában minden páciensünket segítjük, az eredményeket pedig folyamatosan nyomon követjük, hogy sokáig ne kelljen még fogpótláson törnöd a fejed!

Foglaljon időpontot!

    Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel