Fogorvos Budaörs
Parodontológia

A fogkő elsőre nem tűnik annyira veszélyes dolognak. Valójában azonban a fogak elvesztése mögött legnagyobb százalékban egy olyan betegség áll, melyet a fogkő okoz. Ez a betegség a fogágygyulladás, más néven parodontitis. A parodontitis népbetegségnek számít itthon 10-ből 6 felnőttnél jelentkezik, de sokan nem foglalkoznak vele és ez vezet a fogak idő előtti elvesztéséhez, így a fele sem tréfa!
Jelentkezzen be konzultációra!

Mi az a parodontitis
és miért alakul ki?

A fogainkon felhalmozódott fogkő ideális élettér olyan kórokozók számára, amelyek az íny gyulladását okozzák. Az ínygyulladás kezdetben nem okoz súlyos tüneteket: a fogíny az egészséges halványrózsaszínről sötétebb vörösre változik a gyulladt területen, fogmosáskor pedig gyakran tapasztalható vérzés. Ha a fogkövet eltávolítják, és a jó szájhigiéniát a páciens otthon is fenntartja, a probléma idővel megszűnik. Fogkőeltávolítás nélkül azonban a gyulladás továbbterjed a mélyebb szövetrészekre.

A fogágy, azaz parodontium tartószerkezetként funkcionál fogaink számára. amennyiben gyulladásos folyamatok indulnak el ezen a területen, az mihamarabbi beavatkozást igényel, hiszen a parodontitis következményei már jóval súlyosabbak, mint némi vér a fogkefén.

A fogágybetegség tünetei:

 • vörös, duzzadt, érzékeny fogíny
 • mély tasakok a fogak körül
 • a fogíny visszahúzódása
 • kellemetlen lehelet
 • kellemetlen szájíz
 • fognyaki érzékenység
 • mozgatható fogak
Jelentkezzen be konzultációra!

Hová vezethet
a kezeletlen parodontitis?

 • A parodontózis a felnőttkori fogvesztés mögött álló leggyakoribb ok. A tartószerkezet megbetegedése miatt kezdetben a fogak mozgathatóvá válnak, majd kihullanak.
 • A gyulladás következtében az állcsontok leépülnek, ez a későbbi fogpótlást megnehezítheti.
 • A szervezetben folyamatosan jelen lévő gyulladásos góc miatt kialakulhat továbbá szívbelhártya-gyulladás, ízületi gyulladások, sőt, a szívinfarktus- és agyvérzés kockázata is jelentősen megnő, a kezelést tehát nem érdemes halogatni!
Jelentkezzen be konzultációra!

Gyógyítható-e
a fogágybetegség?

Igen, léteznek terápiás eljárások, ám nem elegendő egyszer elmenni a fogorvoshoz, ha a helyzet már komolyra fordult. A fogágybetegséget általában többször ismételt kezelések, gyógyszeres terápia, rendszeres kontrollok és kifogástalan otthoni szájápolási rutin mellett lehet megszüntetni. A gyógyult parodontitis azonban nem jelenti azt, hogy automatikusan minden probléma rendeződik, amit a betegség okozott. A felhúzódott íny nem fog ?visszanőni?, és az elpusztult csontállomány sem épül vissza magától. Ezeket további szájsebészeti beavatkozások segítségével lehetséges rekonstruálni.

A fogágybetegségeket leginkább megelőzni kell és nem kezelni. Ennek leghatékonyabb módja, a környéken csak nálunk elérhető IRÁNYÍTOTT BIOFILM TERÁPIÁS KEZELÉS. Ez az eljárás egy szemléletváltást is hordoz magában, amivel megváltoztatjuk a ’60-as évek óta köztudatban lévő fogkőleszedés fogalmát és kezelését. Régóta megvolt már a tudományos alapja ennek az új megközelítésnek, csak a technológiai háttér hiányzott.

A svájci gyártmányú AMS gépnek köszönhetően azonban ez is megoldódott és rendelőnkben Dr. Endrődy Csilla kolléganőknél pedig (aki nem mellesleg az Irányított Biofilm Terápiás kezelés trénere is hazánkban) a kezelés elérhető bárki számára.
Jelentkezzen be konzultációra!

Hogyan zajlik a
fogágybetegség kezelése?

A fogágybetegséget parodontológiai mélytisztítással, azaz nyitott- vagy zárt kürettálással kezeljük. Zárt kürettálás esetén a mély ínytasakokban végzünk tisztítást: speciális műszerek segítségével az íny alatt található fogkövet eltávolítjuk, a gyökérfelszínt pedig elsimítjuk.

A nyitott kürettálás már műtéti jellegű kezelés. Ilyenkor ínylebenyt képzünk, azaz, a megfelelő helyeken bemetszéseket ejtünk az ínyen, hogy a műtét idejére részben leválaszthassuk azt a csontról. így a legmélyebb csonttasakokat is alaposan meg lehet tisztítani. Egyes esetekben regeneratív anyagokat is használunk, amik segítik az elpusztult csontszövet újraépülését.

A fogágybetegségeket az irányított biofilm terápián túl soft laser terápiával is gyógyíthatjuk. Ennél a kezelésnél lézerfény segítségével pusztítjuk el a megfestett baktériumokat. Lézerfény hatására felbomlik a baktérium fal és elpusztul a baktérium (APDT-kezelés, vagyis antimikrobiális lézer fotodinamikus terápia).

Mint azt korábban is említettük, a cél, hogy ne jussunk el a fogágybetegségek kialakulásáig, és erre a ma elérhető legkorszerűbb és leghatékonyabb eljárás az irányított biofilm terápiás kezelés.

Jelentkezzen be konzultációra!

Parodontológia
Törökbálint, Érd, Budakeszi
lakosai számára is

Gyermek és felnőtt fogszabályozás prémium készülékekkel, bármilyen probléma kezelésére. Rögzített, kivehető és láthatatlan fogszabályozók Dr. Gulyás Zsuzsanna kezelései. Várjuk Önt akár Törökbálintról, Érdről és Budakesziről is rendelőnkben. Mindössze 10 perc távolságra elérhető a fogszabályozás Törökbálint város lakói számára is. Fogszabályozás Érd és fogszabályozás Budakeszi lakosok számára mindössze 15 perc távolság.
Foglaljon időpontot!

  Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

  Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

  fel