Fogszabályozás a család minden tagjának a gyermekektől a felnőttekig

Fogászati ellátás család minden tagjának a gyermekektől a felnőttekig

Fogászati ellátás család minden tagjának a gyermekektől a felnőttekig

A fogszabályozásnak két tábora van: aki szereti és vágyik rá és aki tart tőle. Mindkét tábornak megvannak az érvei és az ellenérvei is.

Ön melyik csoportba tartozik? Ha részletesen megismeri azt, hogy a fogszabályozás milyen pozitív hatást gyakorol fogainak egészségére és esztétikus megjelenésére, valamint életminőségére, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy Ön is beáll a kedvelők táborába.

Ezzel az oldallal az a célunk, hogy Ön is megismerhesse a fogszabályozás világát és megalapozott döntést tudjon hozni arról, hogy szeretne-e ezzel a kedvező lehetőséggel élni vagy meg szeretné-e adni gyermekének az esélyt, hogy felnőtt korában egészséges és szép fogakkal tudjon mosolyogni.

Oszlassuk el tehát a tévhiteket: a környezetében Ön is hallott már sok-sok legendát a fogszabályozásról és annak pozitív vagy negatív hatásairól. Ez természetes, hiszen van olyan páciensünk, aki laza könnyedséggel viseli a fogszabályozóját, mintha az nem is létezne, de van olyan is, akinek komoly kihívást jelent a hétköznapokban a fogszabályozó viselése.

Miért van szükség fogszabályozásra, azaz miért lesznek szabálytalanok a fogaink?

A szabálytalan fogaknak számtalan oka lehet, melyeket érdemes megismernie, hogy közösen meg tudjuk találni a fogak szabályozásának ideális módszerét a számtalan kezelési mód közül.

Ismerje meg tehát ezeket az okokat különböző életperiódusokban és élethelyzetekben:

A fogak szabálytalanságának kialakulása gyermekkorban

A fogak szabálytalanságának leggyakoribb okai a gyermekkorban, a fogváltás korszakában alakulnak ki. A növekedés során az állandó mechanikai terhelés arra kényszeríti a fogakat, hogy kiegyenlítse a hatást és funkcionálisan eloszlassa a terhelést azokon, ami sok esetben szabálytalanságokhoz vezethet. Gyermekkorban gyakori eset, hogy a fogak torlódását vagy szabálytalanságát valamilyen fizikai hatás eredményezi:

  1. A gyermekkori nyelvlökés: ha az Ön gyermeke folyamatosan lökdösi nyelvével fogait azok kifejlődésének periódusában, úgy a fogak fokozatosan kimozdulnak természetes pozíciójukból és rendellenes pozícióban nőnek ki

  2. Az ujjak szopása gyermekkorban: ha gyermeke rendszeresen és hosszú ideig szopja az ujjait, akkor az szintén egy rendhagyó terhelést ad az érintett fogaknak és deformálja azokat, befolyásolja fejlődésüket

  3. A cumi és cumisüveg rendszeres használata: a cumi használatából fakadó terhelésének, amely első sorban az első fogakat érinti, az a következménye, hogy a fogak pozíciója kimozdul és hosszú távon károsan befolyásolja az érintett első fogakon túl a környező fogak pozícióját is

  4. Szájlégzés: ha a gyermek száján veszi a levegőt és nem az orrán át, vagyis a szája szinte mindig nyitva van, akkor az elülső fogakra semmi izomerő nem hat az ajkak felől, tehát azok kifelé növekedése fokozódik és a gyermek, ún. ,,pókharapó”-vá válik. Ebben az esetben gyakran fül-orr- gégészeti probléma áll a háttérben.

A bölcsességfogak szabálytalan növekedésének hatása a szabálytalan fogakra

A szabálytalanul fejlődő vagy át nem tört bölcsességfog szintén felelős lehet a fogak szabálytalanságáért. Azáltal, hogy a bölcsességfog nem tud vagy csak részlegesen tud áttörni az íny felszíne alól, elkezd oldalra növekedni. Ezzel a mellette lévő fogakra fejt ki állandó nyomást, aminek eredményeként a szájban nem lesz elég hely a fogak számára és azok fokozatosan torlódni kezdenek.

Fül-orr-gégészeti problémák a fogak szabálytalansága mögött

Egyes esetekben fül-orr-gégészeti problémák is okozhatják a szabálytalan fogak kialakulását. Az ilyen típusú megbetegedéseknél a fül-orr-gégész szakorvoson túl érdemes egy fogszabályozó specialistát is meglátogatnia, hogy komplex megoldást kapjanak a problémára.

Ismerje meg pontosan, hogy az Ön esetében miért alakult ki a fogak szabálytalansága és milyen fogszabályozó eljárás segítségével orvosolható az megnyugtató és tartós módon.

A konzultáción Dr. Gulyás Zsuzsanna fogszabályozó szakorvos 23 éves szakmai tapasztatával segít Önnek megtalálnia az ideális megoldást fogainak szabálytalanságra.

Konzultációs időpontot a +36 23 416 305 és a +36 30 950 1614 telefonszámon tud kérni. Várjuk Önt szeretettel budaörsi fogászati rendelőnkben.