Fogorvos Budaörs
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 8:00-20:00, péntek 8:00-14:00 +36 30 950 1614Időpont foglalásHívás

Így készítse fel a gyermekét a fogászati kezelésre

gyermekfogászat budaörs

A gyermekfogászat egy olyan terület a fogorvosláson belül, amivel mi örömmel foglalkozunk. Célunk minden páciensünknél a saját fogak minél hosszabb ideig történő megtartása, és ennek alapjait bizony gyermekkorban tudjuk igazán lefektetni.

Miért félnek sokan a fogorvostól?

Ennek számos oka lehet, de egy közös mindben: valamilyen -általában gyermekkori- rossz élmény kötődik a fogorvoshoz. Tény, hogy a szájüreg egy érzékeny terület és előfordul, hogy érez némi kellemetlenséget a páciens kezelés közben. Teljesen természetes, hogy gyerekek esetén furcsa érzés a fogfúrás, de sokkal inkább a hangja, mintsem az általa okozott fájdalom miatt. Az agy így reagál a testet ért, nem megszokott ingerre.

gyermekfogászat

Mikortól érdemes gyermekfogászati kezelésre vinni a gyerekeket?

Minél hamarabb, onnantól, hogy kibújt az összes tejfog. Nem gond, ha nincs még rossz foga a gyermeknek, sőt! Az első alkalmaknak a lényege pont az, hogy ismerkedjen meg a fogorvosi rendelő jellegzetes illatával, barátkozzon össze a fogorvossal és az asszisztenssel. 2,5 – 3 éves kortól érdemes évente legalább egyszer-kétszer eljönni a rendelőbe azért, hogy ha később esetleg beavatkozásra kerül sor, akkor ismerős környezetben, ismerősként köszönthessük egymást.

Hogyan érdemes a gyerekeket felkészíteni a gyermekfogászati kezelésre?

 • Nem szabad azt mondani, hogy nem fog fájni a kezelés. A fogorvosi székbe beülve, a kezelő fogorvos minden esetben elmondja, hogy némi kellemetlenséget biztosan fog érezni a gyermek. Fontos erre felkészíteni, máskülönben becsapva érzi magát. 
 • Sosem szabad orvossal fenyegetni, még a legelevenebb gyermeket sem. Az egészségünk nagyon fontos, minimalizálni kell azokat a tényezőket, amik ellenreakciót váltanak ki az agyban. 
 • Fel kell készíteni a gyerekeket a fogorvosi látogatásra. Izgalmas számukra, ha mi magunk, felnőttek mesélünk nekik a saját gyerekkori élményeinkről (leginkább a jókról), és sok jó mesére is lehet bukkanni ebben a témában.
 • A rendelőben érdemes az orvosra bízni a kommunikációt. Hagyni kell, hogy a gyerek saját maga válaszoljon az orvosnak, hiszen ezáltal tudnak kapcsolódni egymáshoz és így alakul ki köztük a kölcsönös bizalom.

Gyermekfogászati kezeléseink

 • Fogmosás tanítás és szájhigiénés tanácsadás
 • Barázdazárás
 • Fogtömés, foghúzás
 • Letört, sérült fogak megmentése
 • Fogszabályozás

Ha szeretne tovább olvasni a témában, itt további hasznos tudnivalókat talál. 

Foglaljon időpontot!

  Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

  fel