Fogorvos Budaörs

Fogszabályozás felnőttkorban – ezekre készülj!

Felnőtt fogszabélyozás

Dr. Gulyás Zsuzsanna doktornőt és a Budaörs Dentált régebb óta ismerem. Emellett a történet sajátossága, hogy fogászatokkal dolgozom már egy ideje, így számtalan cikket olvastam arról, hogy mitől szép egy mosoly, mit okoz hosszútávon, idősebb korra a rossz harapás, hova vezet a torlódott fogak nem megfelelő tisztítása, stb. Ez a cikksorozat a fogszabályozás felnőttkorban témakör iránt érdeklődők számára lesz igazán hasznos. 

Sokáig azt gondoltam, hogy az én fogaimmal minden rendben, elvégre még fiatalon volt éjszakai fogszabályozóm, amivel a (6 éves koromig tartó – ciki, tudom) ujjszopásom okozta enyhén kiálló fogakat sikerült korrigálni.  

Aztán jött a Covid-vírus, amikor mindenki gép elé kényszerült és az online meetinegek és webinárok világába csöppentünk hirtelen. Mi is egy viszonylag intenzív webinar sorozatbkezdtünk a kollégákkal, majd a webinárokat online videók követték, ahol számtalanszor viszontláttam magam a képernyőn. Nem tetszett, amit láttam. Mutatom, hogy egészen pontosan mi nem tetszett. 

Van az ún. 6 fogas mosoly, ami kevésbé esztétikus, hiszen két oldalt 2-2 fekete “lyukat látsz, míg a tökéletes 8 fogas mosolynál (a tipikus Julia Roberts mosoly) végig a fogak vannak előtérben, nincs fekete “lyuk”. Tudom én, hogy az én mosolyom nem lesz soha olyan, mint Juliáé, de akkor is. Emellett alul a frontfogaim közt van egy rés, ami ugyancsak feltűnt nagyon a videókon. 

Fogszabályozás előtt

A másik már nem esztétikai, sokkal inkább érezhető probléma, a harapás-eltérésem volt. Mondom érthetően, hogy mi ez: próbálj meg elbambulni és figyeld meg, hogy ahogy ellazulnak az állkapcsok, elmozdul-e az alsó fogív bármelyik irányba. Nálam elmozdult. Kereste a jó pozíciót, amiben megfelelően tud a felsőhöz illeszkedni. Mutatom lentebb a tökéletes harapást. Nálam nincs meg az alsó és felső fogíven lévő fogak egymáshoz képest elcsúsztatott helyzete. 

Tökéletes harapás

Április-májust írtunk tehát, amikor szembesültem a közel sem tökéletes mosolyommal és egyre erősebb volt bennem a vágy, hogy változtassak rajta. Szétnéztem, tájékozódtam, hogy mik a lehetőségek. Sokáig kacérkodtam a láthatatlan fogszabályozó sínekkel, a HappySmile csapata el is készítette a fogmozgatási tervemet, melyben a fogívemet szélesítjük, a nem megfelelő harapáson javítunk és 2 befordult fogat visszaforgatunk a megfelelő pozíciójába. 

Dr. Gulyás Zsuzsanna doktornő is kezel HappySmile sínekkel, de emellett a rögzített készülékekben is komoly tapasztalata van. Átbeszéltünk mindent, pro, kontra és végül a hatékony fogívtágítást kifejezetten elősegítő Pitts21 renszer mellett döntöttünk. 

A láthatatlannal szemben több hátránya is van ennek a rögzített készüléknek, hiszen 

Az eredmény viszont elvileg nagyon szép lesz, így úgy voltam vele, hogy egy év az életemből nem vészes, hajrá, uccu neki. 

Fogszabályozó konzultáció

Az első konzultáción a Doktornő lenyomatot vett, panoráma röntgent és teleröntgen felvételt készítettünk, valamint szájfotók és arcfotók készültek. Ez alapján kaptam egy szuper részletes fogmozgatási tevret és árajánlatot, mely a kezelés minden részletét tartalmazta. 

Ár tekintetében fontos tudni, hogy a fogszabályozás nem egy olcsó mulatság, mindegy, hogy milyen készüléket választasz. (a láthatatlan sínes kezelés árát egyébként meg tudod nézni itt). Azonban a rendelőben lehetőség van részletekben történő fizetésre, ezzel is segítve mindenkit, hogy ha szeretne, szüksége van rá, akkor lehessen fogszabályozója. 

Közeledett a ragasztás napja. Megfordult párszor a fejemben, hogy biztosan akarom ezt? Tuti bevállalom így a következő egy évet? Ugyanakkor nagyon volt bennem a kíváncsiság is, hogy milyen lesz a következő 10-12 hónap és aztán milyen lesz az eredmény.  

Nagyon izgultam már előtte nap és aznap is. Próbáltam még mindent enni, amit talán a következő egy évben nem tudok, ezzel is oldva kicsit az izgalmakat. A főtt kukoricát aztán pont kihagytam? , de nem baj, a férjem szerint azt amúgy is csak a malacok eszik 🙂 

Becsöngettem, felmentem az 1. emeletre, Doktornő a szokásos kedves (és nem mellesleg nagyon szép) mosolyával fogadott és már ott is voltam a székben.

Foly. köv…

Foglaljon időpontot!

    Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel