Fogorvos Budaörs
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 8:00-20:00, péntek 8:00-14:00 +36 30 950 1614Időpont foglalásHívás

Fogszabályozás felnőttkorban – ezekre készülj!

fogszabályozás felnőttkorban

Dr. Gulyás Zsuzsanna doktornőt és a Budaörs Dentált régebb óta ismerem. Emellett a történet sajátossága, hogy fogászatokkal dolgozom már egy ideje, így számtalan cikket olvastam arról, hogy mitől szép egy mosoly, mit okoz hosszútávon, idősebb korra a rossz harapás, hova vezet a torlódott fogak nem megfelelő tisztítása, stb. Ez a cikksorozat a fogszabályozás felnőttkorban témakör iránt érdeklődők számára lesz igazán hasznos. 

Sokáig azt gondoltam, hogy az én fogaimmal minden rendben, elvégre még fiatalon volt éjszakai fogszabályozóm, amivel a (6 éves koromig tartó – ciki, tudom) ujjszopásom okozta enyhén kiálló fogakat sikerült korrigálni.  

Aztán jött a Covid-vírus, amikor mindenki gép elé kényszerült és az online meetinegek és webinárok világába csöppentünk hirtelen. Mi is egy viszonylag intenzív webinar sorozatbkezdtünk a kollégákkal, majd a webinárokat online videók követték, ahol számtalanszor viszontláttam magam a képernyőn. Nem tetszett, amit láttam. Mutatom, hogy egészen pontosan mi nem tetszett. 

Van az ún. 6 fogas mosoly, ami kevésbé esztétikus, hiszen két oldalt 2-2 fekete “lyukat látsz, míg a tökéletes 8 fogas mosolynál (a tipikus Julia Roberts mosoly) végig a fogak vannak előtérben, nincs fekete “lyuk”. Tudom én, hogy az én mosolyom nem lesz soha olyan, mint Juliáé, de akkor is. Emellett alul a frontfogaim közt van egy rés, ami ugyancsak feltűnt nagyon a videókon. 

Fogszabályozás előtt

A másik már nem esztétikai, sokkal inkább érezhető probléma, a harapás-eltérésem volt. Mondom érthetően, hogy mi ez: próbálj meg elbambulni és figyeld meg, hogy ahogy ellazulnak az állkapcsok, elmozdul-e az alsó fogív bármelyik irányba. Nálam elmozdult. Kereste a jó pozíciót, amiben megfelelően tud a felsőhöz illeszkedni. Mutatom lentebb a tökéletes harapást. Nálam nincs meg az alsó és felső fogíven lévő fogak egymáshoz képest elcsúsztatott helyzete. 

Tökéletes harapás

Április-májust írtunk tehát, amikor szembesültem a közel sem tökéletes mosolyommal és egyre erősebb volt bennem a vágy, hogy változtassak rajta. Szétnéztem, tájékozódtam, hogy mik a lehetőségek. Sokáig kacérkodtam a láthatatlan fogszabályozó sínekkel, a HappySmile csapata el is készítette a fogmozgatási tervemet, melyben a fogívemet szélesítjük, a nem megfelelő harapáson javítunk és 2 befordult fogat visszaforgatunk a megfelelő pozíciójába. 

Dr. Gulyás Zsuzsanna doktornő is kezel HappySmile sínekkel, de emellett a rögzített készülékekben is komoly tapasztalata van. Átbeszéltünk mindent, pro, kontra és végül a hatékony fogívtágítást kifejezetten elősegítő Pitts21 renszer mellett döntöttünk. 

A láthatatlannal szemben több hátránya is van ennek a rögzített készüléknek, hiszen 

  • ez sokkal feltűnőbb (fém brackettek és fém ív, de 2 hónap múlva már elérhető az itthoni fogorvosok számára is a fogak színével megegyező esztétikusa brackett, a doktornő pedig az elsők közt lesz, aki elkezdi használni) 
  • az étkezés várhatóan klasszisokkal macerásabb lesz
  • a fogtisztítás több időt vesz majd igénybe és nagyobb odafigyelést kíván
  • és talán megszokni is nehezebb lesz, mint egy láthatatlan fogszabit. 

Az eredmény viszont elvileg nagyon szép lesz, így úgy voltam vele, hogy egy év az életemből nem vészes, hajrá, uccu neki. 

Fogszabályozó konzultáció

Az első konzultáción a Doktornő lenyomatot vett, panoráma röntgent és teleröntgen felvételt készítettünk, valamint szájfotók és arcfotók készültek. Ez alapján kaptam egy szuper részletes fogmozgatási tevret és árajánlatot, mely a kezelés minden részletét tartalmazta. 

Ár tekintetében fontos tudni, hogy a fogszabályozás nem egy olcsó mulatság, mindegy, hogy milyen készüléket választasz. (a láthatatlan sínes kezelés árát egyébként meg tudod nézni itt). Azonban a rendelőben lehetőség van részletekben történő fizetésre, ezzel is segítve mindenkit, hogy ha szeretne, szüksége van rá, akkor lehessen fogszabályozója. 

Közeledett a ragasztás napja. Megfordult párszor a fejemben, hogy biztosan akarom ezt? Tuti bevállalom így a következő egy évet? Ugyanakkor nagyon volt bennem a kíváncsiság is, hogy milyen lesz a következő 10-12 hónap és aztán milyen lesz az eredmény.  

Nagyon izgultam már előtte nap és aznap is. Próbáltam még mindent enni, amit talán a következő egy évben nem tudok, ezzel is oldva kicsit az izgalmakat. A főtt kukoricát aztán pont kihagytam… , de nem baj, a férjem szerint azt amúgy is csak a malacok eszik 🙂 

Becsöngettem, felmentem az 1. emeletre, Doktornő a szokásos kedves (és nem mellesleg nagyon szép) mosolyával fogadott és már ott is voltam a székben.

Foly. köv…

Foglaljon időpontot!

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel