Fogorvos Budaörs
Esztétikus fogtömések
Fiatalabb pácienseink talán már nem is emlékeznek azokra az időkre, amikor a fogtömések még egy sötét, fémes színű anyagból, ún. amalgámból készültek. Ekkoriban elegendő volt egy nagyot ásítani, a velünk szemben álló máris pontosan tudhatta, hány tömött fogunk van. Ma már az amalgámot igen ritkán alkalmazzák. Helyette olyan tömőanyagok állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel a megtévesztésig élethű töméseket készíthetünk.
Jelentkezzen be konzultációra!
Honnan tudom,
hogy be kell tömni a fogamat?
A fogszuvasodások egy része szabad szemmel is jól látható, hiszen sötét színű elváltozásként jelennek meg a fogakon, melyek nyelvvel is kitapinthatók lehetnek. Bizonyos tünetek, pl. a fogak érzékenysége édességek fogyasztásakor szintén utalhatnak fogszuvasodásra. Ám a fürdőszobai tükörben egész biztosan nem lehet észrevenni a fogközökben megbújó, vagy a régebbi töméseink alatt kialakult problémákat. Ráadásul bizonyos esetekben a szuvasodás tényét csak röntgenfelvétellel lehet megállapítani. Ezért javasoljuk pácienseink számára a rendszeres, általában 6 havi fogorvosi kontrollokat, hogy minden egyes problémára ?még annak kezdeti stádiumában- fényt deríthessünk.
Jelentkezzen be konzultációra!
Mi történik, ha nem tömetem be
a szuvas fogaimat?
A fogszuvasodást nem lehet visszafordítani, csupán fogtöméssel kezelni. A kezeletlen ?lyukak? a fogakban az idő előrehaladtával nagyobbak és nagyobbak lesznek, egyre többet emésztve fel fogunk anyagából. A komoly problémák akkor kezdődnek, amikor az üreg közel kerül, vagy eléri a fog belsejében található, idegeket tartalmazó pulpakamrát. Ez általában komoly, kínzó fájdalommal jár, és a fog elhalásához is vezethet. Ilyen esetekben a fogat már csak gyökérkezeléssel lehet megmenteni, mely kellemetlenebb, időigényesebb és lényegesen költségesebb is, mint egy esztétikus fogtömés elkészítése.

Egy kiterjedt fogszuvasodás ezen kívül igen meggyöngíti a fog szerkezetét. Harapáskor, rágáskor a fog lepattanhat, vagy akár teljesen le is törhet a koronai rész, mely esetben már nem garantálható, hogy meg lehetséges menteni, sok esetben sebészi úton kell eltávolítani a bent maradt gyökeret.
Jelentkezzen be konzultációra!
Mire kell számítanom
a kezelés során?
Esztétikus fogtöméseinket általában helyi érzéstelenítésben végezzük, de ettől apróbb szuvasodások kezelésénél akár el is tekinthetünk. Első lépésként meg kell szabadulnunk a szuvasodott foganyagtól, melyet egy fúróeszközzel végzünk. A berendezés jellegzetes hangja ugyan sokakban kellemetlen emlékeket ébreszt, pácienseink valójában leginkább némi rezgést érzékelnek a kezelés közben.

Az így kialakított üreget kémiailag előkészítjük, azaz a megfelelő anyagok alkalmazásával a felszínt kissé porózussá tesszük, így jobb tapadást biztosítunk a készülő fogtömésnek. Ekkor kötőanyagot teszünk az üregbe, majd elkezdjük az üreg kitöltését tömőanyaggal. Ezt általában több rétegben visszük fel. Minden réteget egy speciális kék fényű lámpával világítunk meg, mely megszilárdítja azt. A különféle rétegeknél gyakran különféle színű tömőanyagokat használunk, hogy tökéletes esztétikai hatást érjünk el, a cél ugyanis az, hogy a fogtömés tökéletesen illeszkedjen a meglévő fog színéhez, formájához. Az utolsó rétegeknél már a felszín kialakítására is ügyelünk. A páciensünk ekkor kipróbálhatja, kényelmesnek érzi-e a tömést a fogak összezárásakor, szükség esetén pedig alakítunk a formáján.

A kezelés után, főként, ha a szuvasodás mély volt, némi érzékenység néhány hétig teljesen normális, bár közel sem általános.

Az elkészült esztétikus fogtömés élettartama megfelelő szájápolás mellett jónéhány év, ám 5 év után szigorúbban szükséges őket ellenőrizni!
Jelentkezzen be konzultációra!

Esztétikus fogtömések
Törökbálint, Érd, Budakeszi
lakosai számára is

A saját fogak a legértékesebbek. Gyönyörű esztétikus fogtömésekkel a fogak esztétikája és funkciója maximálisan helyreállítható és megfelelő szájhigiéniával fogai akár élete végéig megtarthatók. Várjuk Önt akár Törökbálintról, Érdről és Budakesziről is rendelőnkben. Mindössze 10 perc távolságra elérhető az esztétikus fogtömés Törökbálint város lakói számára is. Esztétikus fogtömés Érd és esztétikus fogtömés Budakeszi lakosok számára mindössze 15 perc távolság.
Foglaljon időpontot!

    Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel