Fogorvos Budaörs
Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 8:00-20:00, péntek 8:00-14:00 +36 30 950 1614Időpont foglalásHívás

Direkt- és Esztétikus héjak a Budaörs Dentálban

A fogorvos tudomány és a művészet találkozása… Akár így is definiálhatnánk a mai esztétikai fogászatban sokak által kedvelt és használt héjakat.


A héjaknak 2 fajtája van:

  • fogorvos által készített direkt héj, mely kompozit tömőanyagból készül
  • fogtechnikus által készített kerámia héjak

A kerámia héjak és a direkt héjak között a különbség az, hogy míg az előzőt fogtechnikai laboratóriumban készítik el és kezelőorvosa felragasztja azokat a kezelt fogakra, addig az utóbbi esetében a direkt héjakat teljes egészében esztétikai specialistánk készíti el a fogorvosi székben speciális rétegzési technikával.

Az esztétikus direkt héjak egyedileg, személyre szabva készített vékony borító rétegek, amelyeket a fogorvos direkt, a szájban mintázva az Ön fogaira készít el.


Leggyakrabban a jól látható első, azaz front fogakra készülnek. Elkészítésük sok esetben egyáltalán nem igényli a fogak jelentős előkészítését (lecsiszolását), így nagyon kíméletes eljárás.

A direkt héjak elkészítése komoly szakmai felkészültséget és nagy gyakorlatot igénylő beavatkozás, amelynek sikeres elkészítéséhez különleges minőségű, tömőanyag-családok kerülnek felhasználásra. A természethű színhatás eléréséhez olykor ugyanis 8-10 különböző színárnyalatú tömőanyagra is szükség lehet.


A direkt héjak igazi előnye az, hogy a fogak előkészítése során a fogállományból semmit, vagy csak egy nagyon vékony réteget kell eltávolítani. Ráadásul még időt is megtakaríthat, mert a kerámia héjakkal ellentétben ezek a kezelések egy ülésben készülnek el a rendelőben, így nem kell a fogtechnikai laboratóriumra várni. Egy kezelés alkalmával természetesen akár több fog is restaurálható ezzel a kifinomult technikával.
A direkt héjak további előnye az, hogy kevésbé sérülékenyek, mint a kerámiahéjak (bár ezek szilárdsága is nagyon magas szinten van). Szükség esetén bármikor gyorsan egyszerűen korrigálhatók.


Mely esetekre nyújtanak ideális megoldást a héjak?

A héjak kiváló megoldást jelentenek Önnek, ha lecsorbult valamelyik foga és azt szeretné korrigáltatni. Ugyanígy sokat alkalmazzuk abban az esetben, ha fehérebb fogakat szeretne, de a fogfehérítés nem hozott megfelelő eredményt. Kisebb mértékben szabálytalan helyzetű fogak pozíciójának esztétikai korrekciójára is nagyon jól használható.
A héjak természetesen nem jelentenek minden esetben alkalmazható megoldást. Ilyen például a fogak erős rendezetlensége, amikor sokkal jobb alternatíva a fogszabályozó kezelés. 
Összetett fogászati problémák esetében itt is csak egy alapos orvosi vizsgálat derítheti ki azt, hogy az Ön számára is megnyugtató megoldást jelentenek-e a direkt héjak.


Milyen lépései vannak a héjkészítésnek?

  • Mint minden fogászati kezelés, ez is egy általános állapotfelméréssel kezdődik, hiszen csak ép fogakkal tudunk dolgozni. 
  • A kezelés, ha szükséges, helyi érzéstelenítésben történik.
  • Direkt héj esetén a kezelőorvosa rétegről rétegre felépíti a direkt héjat a különböző árnyalatú speciális tömőanyagok segítségével, amíg el nem éri a kívánt eredményt. Kerámia héjakhoz lenyomatvétel szükséges, majd a fogak előkészítése a ragasztáshoz. Esztétikus héjaknál a ragasztás minden esetben egy későbbi időpontban történik. 
  • A kezelést követően kezelőorvosa részletesen tájékoztatja arról, hogy a héjak elkészítését követően mit kell tennie annak érdekében, hogy az tartós és esztétikus maradjon hosszútávon

Mit kell tennie abban az esetben, ha Ön is szeretné megváltoztatni fogainak megjelenését direkt, vagy kerámia héjak segítségével?


Ha szeretné, hogy mosolya a jelenlegi állapotnál lényegesen esztétikusabb összképet mutasson Önről, akkor ismerje meg a direkt héjak nyújtotta megszépülési lehetőségeket.
Jöjjön el a Budaörs Dentalba, hogy esztétikai specialistánk részletesen tájékoztassa Önt a héjak pozitív tulajdonságairól és az Ön személyre szabott kezelésének részleteiről.

Foglaljon időpontot!

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel