Fogorvos Budaörs
Dentálhigiénia
és fogkőeltávolítás

Senki nem rajong a gondolatért, hogy fogait idő előtt elveszítse. Hetente fogorvoshoz járni különféle panaszokkal pénzt és időt nem kímélve szintén nem egy vonzó jövőkép. Hogyan kerülhető el fogaink romlása, ha nem szeretnénk a szabadidőnket és a fizetésünk egy részét fogorvosi kezelésekre fordítani? A válasz természetesen a megelőzés. A fogainkkal kapcsolatos problémák többsége két fő szabály betartásával megelőzhető:

 1. Megfelelő fogápolási rutin alkalmazása a mindennapokban
 2. Rendszeres fogorvosi kontroll és professzionális dentálhigiéniai kezelés
Jelentkezzen be konzultációra!

Mi a különbség az otthoni
és a professzionális fogtisztítás
között?

Ehhez először is tisztázzuk a legfontosabb alapfogalmakat! Étkezés után a szájüregünkben elkerülhetetlenül marad több-kevesebb ételmaradék, mely jellemzően a fogak mély barázdáiban, a fogközökben és az ínyszél mentén halmozódik fel. Az ételmaradék idővel bomlásnak indul és sűrű, ragacsos anyag, úgynevezett lepedék képződik belőle, mely filmszerűen borítja a fogakat és a környező szöveteket. A fogakon felgyülemlett lepedéket fogkefe, fogselyem és fogköztisztító kefécske segítségével el lehet és el is kell távolítani naponta kétszer.

Amennyiben a lepedéket nem távolítjuk el rendszeresen, az felhalmozódik és szilárddá válik ? ezt nevezzük fogkőnek.
A fogkő azonban már sokkal makacsabb jelenség: ahhoz, hogy megszabaduljunk tőle, szakemberhez kell fordulnunk. A dentálhigiénikus szakasszisztens kb. 45 perces beavatkozás során teljesen megtisztítja a fogakat a rárakódott elszíneződéstől és a lerakódott fogkőtől.
Jelentkezzen be konzultációra!

Miért olyan veszélyes
a fogkő?

A fogkő porózus szerkezete révén igazán csábító otthont kínál a szájüregünkben élő baktériumoknak, mely nem csak kellemetlen leheletet okoz! A felhalmozódott baktériumok felelősek a fogászatban előforduló leggyakoribb megbetegedésekért: a fogszuvasodásért és az ínygyulladásért.

A fogszuvasodás nem visszafordítható. Kezdetben kezelhető esztétikus tömésekkel, az előrehaladottabb esetekben azonban a fog gyökérkezelése és helyreállítása is szükséges lehet, mely lényegesen időigényesebb és költségesebb.

Az ínygyulladás kezdetben csak kisebb kellemetlenségekkel, érzékenységgel, fogmosáskor vérző fogínnyel jár együtt, ám ha megtámadja a mélyebben elhelyezkedő szöveteket, kialakul a fogágygyulladás, ami már a fogaink meglazulásához, elvesztéséhez, és számtalan egészségügyi probléma kialakulásához is vezethet.

Jelentkezzen be konzultációra!

Milyen gyakran kell
fogkőeltávolításra járni?

Általában véve félévenkénti kontrollvizsgálatot szoktunk javasolni pácienseinknek. Rendelőnkben ezeken a rendszeres találkozókon nem csupán a fogak állapotát vizsgáljuk, arra is figyelmet fordítunk, hogy mennyire eredményes a páciens otthoni szájápolási rutinja, szükség esetén pedig egy külön egyeztetett időpontban elvégezzük a fogkőeltávolítást is.

A gyakorlatban számos tényező képes befolyásolni a fogkő kialakulását, úgy mint:

 • a táplálkozási szokások
 • a fogmosási technika
 • a fogápolási eszközök
 • az általános egészségünk.

 

Bizonyos páciensek esetében akár negyedévenkénti kontrollt is javasolhatunk, amennyiben szükségesnek ítéljük, más esetekben az évente végzett fogkőeltávolítás is elegendő. Ezen kívül bizonyos kezelések előtt (pl.: szájsebészet, fogpótlások, fogszabályozás, fogfehérítés) feltétlenül szükséges elvégezni a dentálhigiéniai kezelést.


Fogínygyulladás, vagy fogágybetegség esetén a fogkőeltávolítás fájdalmas lehet. Éppen ezért, az ilyen esetekben az ún. Irányított biofilm terápiát javasoljuk. Ez a professzionális fogtisztítás a fogak szépségét és egészsésgét is szolgálja. Bővebben itt olvashat a kezelésről.
Jelentkezzen be konzultációra!

Mire kell számítani
a kezelés során?

A fogkőeltávolítást ma már modern, ultrahanggal működő berendezéssel végezzük, mely rendkívül hatékony, és sokkal gyorsabb és kíméletesebb, mint a régebben alkalmazott kézi módszerek. Az ultrahangos depurátor a fogkőre rezgést közvetít, mely apró darabokra zúzza azt. Ha szükséges, kézi eszközökkel a nehezebben hozzáférhető területekről is eltávolítjuk a fogkő maradványait. A kezelést végül a fogak polírozásával zárjuk, amihez magas nyomású homokfúvót használunk.


A fogkőeltávolítást követően előfordulhat a fognyakak és a fogíny érzékenysége, ám ez legföljebb néhány napon belül elmúlik.


A kezelés eredményeként a fogainkról eltűnnek a zavaró elszíneződések, felületük tiszta, sima és csillogó lesz.

Jelentkezzen be konzultációra!

Dentálhigiánia és fogkőeltávolítás
Törökbálint, Érd, Budakeszi
lakosai számára is

Rendszeres dentálhigiénés kezeléssel a fogak és az íny egészsége és szépsége megőrizhető. Fogkőeltávolítás, dentálhigiénés tanácsadás, irányított biofilm terápiás kezelés. Várjuk Önt akár Törökbálintról, Érdről és Budakesziről is rendelőnkben. Mindössze 10 perc távolságra elérhető a fogkőeltávolítás Törökbálint város lakói számára is. Fogkőeltávolítás Érd és fogkőeltávolítás Budakeszi lakosok számára mindössze 15 perc távolság.
Foglaljon időpontot!

  Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

  Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

  fel