Fogorvos Budaörs

A legkorszerűbb dolog a fogászati higiéniában: az irányított biofilm terápia

biofilm terápia

Sosem volt szerencsém a fogaimmal. Éppen ezért örülök, hogy most már tudom, hogy rátaláltam az irányított biofilm terápia kezelésre. Pedig a szüleim mindig a gyakori fogmosásra neveltek, ráadásul szorgalmas fogorvoslátogató is voltam világ életemben. De valahogy mégis, 1-2 évente kilyukadt 1-1 fogam. Nem nagy ügy, gondoltam: ha kilyukad, hát betömjük. Nem is csináltam ebből soha nagy drámát, kötelességtudóan eljártam a szűrésekre, és évente fogkőeltávolításon is részt vettem.

Az élet úgy hozta, hogy néhány évig külföldre kerültem a munkám miatt. A nyelvismeretem viszont – főként az elején – meglehetősen hiányos volt. Így nem mertem elmenni egy ottani fogorvoshoz. Az első évben még nem volt komoly gondom, utána azonban észrevettem, hogy ha erősebben mosom a fogam, vérezni kezd az ínyem. Később már akkor is vérezni kezdett, ha csak egész finoman mostam meg, a lehető legpuhább fogkefével, vagy ha beleharaptam egy almába. De még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy leküzdjem a gátlásaimat és elmenjek egy helyi orvoshoz.

Mit okoz az el nem távolított fogkő?

Hazaköltözésem után vissza is mentem a megszokott fogorvosomhoz. Ő elmondta, hogy a panaszaimat a felgyűlt fogkő okozza és addig bizony nem is fog elmúlni, míg el nem távolítjuk. Már egy ideje rendszeresen jártam kezelésre, amikor az orvosom, Dr. Endrődy Csilla elmondta, hogy nem a fogkövet kell leszedni, hanem a kialakulását kell megakadályozni és akkor minden problémám megoldódik. Hiszen a fogkőnek egyenes következménye hosszabb távon az ínygyulladás, és hogy semmi jóra ne számítsak, mert emiatt igen könnyen elveszíthetem a fogaimat pár év múlva, ha nem figyelek oda. Hát, kaptam már ennél jobb hírt is, de nincs mit tenni, tegyük, amit az orvos mond!

Rendszeresen jártam korábban fogkőleszedésre, annak ellenére, hogy finoman szólva sem volt kellemes élmény. Az a rezgő végű hegyes eszköz, ami leszedi a fogkövet nem lett a legjobb barátom, pláne úgy, hogy már eleve elég érzékeny volt az ínyem.

Irányított biofilm terápia a Budaörs Dentálban

Már beletörődtem, hogy úgy látszik ez a sorsom, negyed, vagy félévente ennek alá kell vetnem magam, ha nem akarom a gatyámat is rákölteni műfogakra. Amikor a legutóbb mentem a kezelésemre, a Doktornő azzal fogadott, hogy most egy új eljárást fog végezni rajtam, ami jelenleg a legmenőbb dolog a fogászati higiéniában és terápiában: úgynevezett irányított biofilm terápiát.
Látva az értetlen tekintetemet elmondta, hogy a biofilm egy vékony, láthatatlan bevonat a fogakon, ami tele van baktériumokkal, és ettől gyullad be mindig a fogínyem, és ettől szuvasodnak a fogaim. Ezt kell eltávolítanunk és akkor fogkő sem fog képződni!

Az irányított biofilm terápiás kezelés lépései

Először plakkfestést csináltunk, ami azt jelenti, hogy élénk lilára színeződnek a fogaid ott, ahol lepedék vagy biofilm van. Ez azért kellett, hogy tükörben láthassam, hogy hol és miért vannak baktériumok a fogaimon és az ínyemen, és a kezelés közben lássa, honnan kell még biofilmet eltávolítani. Az eltávolítást pedig egy speciális géppel és a hozzá tartozó nagyon finom szemcséjű porral végezte – és egyáltalán nem fájt!
Ez után maradt még egy kis fogkövem, amit ugyancsak a géphez tartozó, sokkal finomabb mozdulatokat végző eszközzel végezte, ezúttal az sem volt fájdalmas. Ezzel az eljárással a fognyakaknál lévő tasakokat is kitisztította. A speciális finom por víz hatására teljesen feloldódott és mint a Doktornő elmondta, 100%-ban természetes összetevőkből áll, ami külön megnyugtató érzés.
Legközelebb fél év múlva kell jönnöm, amit egyébként a Doktornő minden esetben személyreszabottan határoz meg. A cél, hogy se fogkő, se semmilyen szuvsodás ne induljon el a fogaimon. Az biztos, hogy ezek után is a biofilm terápia kezelést fogom kérni, ha lehet, mert nagyon szép és sima lett a fogam, egyáltalán nem fájt és utána sem lett érzékeny a fogínyem! Köszönöm a Doktornőnek és a csapatának!

Biofilm terápia

Foglaljon időpontot!

    Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel