Fogorvos Budaörs

A fogszabályozás velejárói. Önligírozó fogszabályozó

Minden, amit tudnod kell!

Ma már nagyon sokan vágnak bele a fogszabályozásba felnőtt korban. Ennek az is az oka, hogy a mai modern, ún. önligírozó fogszabályozó készülékek  egyik nagy előnye, hogy a dentális fogmozgatás (amikor csak a fogakat kell mozgatni, az állkapcsot nem), kortól függetlenül elvégezhető. 

A másik nagy előnye ezeknek a készülékeknek, hogy ezek már folyamatos, lágy erőkkel hatnak a fogakra. Így nincs az a hirtelen erős feszítő érzése sem a ragasztás, sem az aktiválások után. Nem fordul elő, hogy pár napig csak vízen, húslevesen és babakaján élsz, mert a rágás gondolatától is belehasít a fájdalom a teljes állkapocsba. 

Emlékszem, amikor az öcsémnek volt rögzített készüléke 10 évvel ezelőtt. A felragasztást követően fogyott 5 kilót, majd minden egyes aktiválás után további 1-2 kilót. Így a teljes kezelés végére egyetlen feladat állt előtte, hogy megtartsa a súlyát. 🙂 

Némi súlyvesztéssel és életmódváltással én is számoltam (legalábbis bíztam benne, hogy fogyok 2-3 kilót), de azt kell mondjam, hogy olyan óriási változásokra nem kell számítani. Emellett nagyon fontos, hogy a megszokás időszaka alatti fájdalmon túl nincs különösebben diszkomfort érzet sem.

Lássuk konkrétan, mire készülj, ha fogszabályozásra adod a fejed. 

Megnő a fájdalomküszöb? 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az első 2 hét jó volt, mert nem. Igenis meg kellett szoknia a fogaknak a rájuk ható erőt, így ebben az időszakban inkább leveses, pépes ételeket tudtam csak enni. Pizza, rágós húsok, keksz, alma még csak meg sem fordult a fejemben. De ez tényleg csak az első 10-14 nap, aztán megszokják a fogak a készüléket és onnantól megszűnik a diszkomfort érzet is. Időnként érzem, hogy éppen melyik fogamon dolgozik a fogszabályozó, olyankor 2-3 napig feszül kicsit az a terület, de ez abszolút elviselhető. 

Ami kellemetlenebb az az, hogy a brackettek és az ív vége felsérthetik az ajkat és a szájat belülről. Nálam is előfordult, hogy 1-1 brackett nagyon tört, de olyankor viasszal lehet segíteni a helyzeten és nálam ezek is elmúltak 3-4 nap alatt és azóta sem jött vissza. De olvastam olyanokról, akik 1-másfél évig non stop viaszoztak, mert annyira sértette az ajkukat a készülék. 

Mit ehetsz és mit nem önligírozó fogszabályozó viselése alatt? 

Talán ez az a témakör, amiben a legtöbbet változtatsz, a fogszabályozó felragasztása után. Van pár étel, amit teljesen kiiktattam, mert vagy nem tudom megrágni rendesen, vagy meg tudnám, de harapni nem tudom. És volt, amitől szimplán csak féltem a készüléket és nem reckírozok. 

Összességében a megszokás időszaka után már a fentiek kivételével szinte bármit tudsz enni, csak fontos, hogy kicsit jobban elő kell készülni. Mi például sokat kirándulunk a gyerekekkel. Korábban csak bedobtam 1-1 szendvicset, banánt, almát, müzlit. Most magamnak nem tudok szendvicset és müzlit sem rakni és az almát is fel kell szeletelni. 

Mersz mosolyogni? 

Naná! Legalábbis engem cseppet sem zavar. Sőt, többektől megkaptam, hogy nagyon jól áll. De ez annak is köszönhető, hogy nekem ún. Pitt21 önligírozó fogszabályozó készülékem van. Ezt eleve magasabbra ragasztják, így kevésbé feltűnő beszédkor, inkább nevetéskor, meg nagy mosolykor látszanak igazán a brackettek.  

A fogmosás tényleg 10 perc? 

Valóban több időt vesz igénybe a fogmosás, illetve ami még fontos, hogy én sehova sem indulok el az utazó fogtisztító szettem nélkül. Korábban is mindig fogat mostam napközben is, de most ez kiemelten fontos a fogak épségének megőrzése érdekében. és persze az sem baj, ha nem egy zöld salátalevéllel mosolyogjak a délután folyamán végig, míg nem mer szólni valaki érte. 
Fogmosásnál számomra még nagy változás, hogy nem használok elektromos fogkefét, ugyancsak az önligírozó fogszabályozó készülék megóvása miatt és a fogselymezés kicsit macerásabb. Ezeket még szokni kell, de egyik sem áthidalhatatlan probléma. 

Összességében azt gondolom, hogy ennyi macerát megér a szép mosoly és hogy minél tovább egészségesek maradjanak a fogaim, de végső konzekvenciát csak a kezelés végén mondok. 

Ha van olyan téma, amiről szívesen hallanátok a fogszabályozással kapcsolatban, írjátok meg a rendelő Facebook oldalán és készítünk arra is anyagot. Aki hezitál, az pedig vágjon bele bátran, csak ajánlani tudom!

Foglaljon időpontot!

    Az adatkezelési szabályzatot elolvastam és elfogadom.*

    Elfogadom, hogy a Budaörs Dental időnként hírlevelet küldjön számomra

    fel